Cayma Hakkı

Cayma Hakkı

Tüketicinin korunmasıyla ilgili kanunla tüketiciye bazı durumlarda cayma hakkı tanınmıştır. Tüketici on dört gün içerisinde sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Tüketici on dört gün içerisinde sözleşmeden caydığı taktirde bir sebep göstermek zorunda değildir ve cezai şart ödeme gibi bir durum da söz konusu değildir. Cayma hakkı sözleşme hizmet ifasına ilişkin kurulduysa, sözleşmenin kurulduğu gün, mal teslimatına ilişkin kurulduysa malın teslim alındığı gün başlar. Bunun dışında malın alınmasından teslim edilmesine kadar geçen sürede de tüketici cayma hakkını kullanabilir.

Cayma hakkına esas olan tarih başlangıcı olarak tek sipariş olan ve ayrı ayrı teslim edilen mallarda son malın tüketici tarafından teslim alındığı gün esas alınır, birden fazla parçadan oluşan mallarda ise ilk parçanın tüketici tarafından teslim alındığı gün esas alınır. Cayma bildirimi kilifmarketim.com adresinin kişisel üyelik sayfasından iade ve geri gönderim seçeneği üzerinden gerçekleştirilir. Ancak cayma hakkı süresinin dolmamış olmasına dikkat edilmelidir. Cayma hakkı kapsamında öngörülen taşıyıcı firma ARAS kargodur. Cayma hakkıyla ilgili detaylı bilgiye kilifmarketim.com adresinin üyelik sayfasının iade ve geri gönderim seçeneğinden ulaşılabilir.

Cayma hakkını kullanmak için Ürün İade ve Değişim formunu doldurmanız gerekmektedir. Aksi durumda gönderilen iade ve değişim ürünleri kabul edilmeyecektir. 

Tüketici Şu Durumlarda Cayma Hakkını Kullanamaz:

Fiyatı alıcı veya satıcı iradesi dışında değişen yani fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişme özelliği gösteren mal veya hizmet sözleşmeleri.

  • Kişiye özel olarak tasarlanan, özel tasarım ürün sözleşmeleri.
  • İade esnasında son kullanma tarihi geçme durumu söz konusu olan ürünler.
  • İade sırasında çabuk bozulabilecek ürünler.
  • Jelatini Açılmış ekran koruyucu ürünlerinde.

Ambalajı, paketi, mühür vb. koruyucuları açılmış olan ürünler içerisinden; iadesi hijyen ve sağlık açısından uygun olmayan ürünler. Ve yine ambalajı, paketi, mühür gibi koruyucuları açılmış ürünler içerisinden; başka ürünlerle karışan ve ayrıştırma işlemi mümkün olmayan ürünler ve dijital içerik, bilgisayar sarf malzemeleri. Abonelik sözleşmesi dışında kalan yıllık, haftalık,  aylık veya günlük olan gazete dergi gibi süreli yayınların teslimine ait olan ürünlerin iadesidir.

Cayma hakkı süresi bitmeden önce ifasına başlanan hizmetlere ait olan sözleşmeler. Burada dikkat edilecek en önemli husus tüketicinin onayı ile ifaya başlanmış olmasıdır. Elektronik ortamda tüketiciye anında teslim edilen ürünlerde ve yine bu durum gibi gene tüketiciye anında teslim edilen gayri maddi mallarla ilgili yapılan sözleşmelerde Eşya taşıma, araba kiralama gibi belli bir tarihi kapsayan işlere ilişkin olan hizmet sözleşmelerinde cayma hakkı kullanılamaz.